Kjøp billetter nå

Ry Cooder eksklusivt til Notodden Blues Festival!

Sensasjonen er et faktum. Ry Cooder kommer eksklusivt til Notodden Blues Festival 2. august.

Det blir tidenes åpningsdag på Notodden Blues Festival når den legendariske gitaristen Ry Cooder tar med seg bandet sitt for å spille sin eneste Europa-konsert denne sommeren. Når den 6x Grammy-vinnende artisten entrer scenen på Notodden torsdag 2. august blir det hans første konsert i Norge på 30 år.

- Det er helt fantastisk at vi endelig kan bekrefte at Ry Cooder kommer til Notodden Blues Festival. I mange år har vi forsøkt å få ham til Bluesfestivalen og endelig gikk det i orden, jubler Jostein Forsberg, festivalsjef for Notodden Blues Fest.

- Med headlinere som Ry Cooder, Bonnie Raitt og Gov't Mule ligger det ann til å bli tidenes bluesfestival her på Notodden.

Den 11. mai kommer Ry Cooder med et nytt album og til Notodden Blues Festival tar han med seg både nye låter, samt et utvalg av hans mest kjente sanger gjennom karrieren.

- Få musikalske artister fra det siste halve århundre har introdusert til så mange gode sanger og fra så mange rike musikalske tradisjoner som Ry Cooder. Hans musikalske katalog spenner seg fra tidlig amerikasnk blues, rock&roll, rythm&blues, Tex Mex-klassikere, afrikanske blues til cubansk musikk med Bueo Vista Social Club. Uansett sjanger, så kommer musikkens hans fra hjertet, forteller Jostein Forsberg.

Ry Cooder (født 1947) ga ut sin første plate "Ry Cooder" i 1970, og er en musiker som andre musikere, inkludert Rolling Stones-gitarit Keith Richards, følger med på og blir inspirert av. Cooder begynte å spille gitar da han var tre år gammel og er i dag kanskje mest kjent for å ha koblet kubansk folkemusikk med amerikansk rock & roll, jazz, country og tex me4x. I 2003 listet magasinet Rolling Stone han som nummer åtte på sin liste over de 100 største gitaristene gjennom tidene. Han har spilt med en lag rekke store musikere og band, inkludert Rolling Stone på deres album "Let It Bleed" og "Sticky Fingers". Ry Cooder spilte også gitar på debutalbumet til Little Feat.

Han har også komponert mye filmmusikk, med Paris, Texas (1984) som den mest kjente. På 1990-tallet beveget han seg for alvor inn i verdensmusikken. Han innledet samarbeid med den maliske gitaristen Ali Farka Tour*e og sammen vant de Grammy for Best World Music Album. Drevet av sin kjærlighet til kubansk musikk, produserte Cooder det vellykkede "Buea Vista Social Club"-albumet i 1997 som toppet Billboards latinske salgsliste og vant en Grammy i 1998 for Best Tropical latin.

- Cooder spilte mange konserter på 70- og 80-tallet, men siden det har han ikke vært en så aktiv liveartist. Han har ikke spilt i Norge under sitt eget avn siden 1988 og hans foreløpige siste Norgesopptreden var på Kalvøyafestivalen i 1992 med bandet Little Village som han hadde sammen med John Hiatt. Jeg anbefaler folk å ikke gå glipp av denne konserten, forklarer Forsberg.

Cooders mange karriereutmerkelser inkluderer seks Grammys, en Critics Choice Award, en europeisk filmpris, en Golden Sateliste Award, en Los Angeles Film Critics Association Award og mange fler. Han ble tildelt Americana Music Association's Lifetime Achievement Award for Instrumentalist i 2007.

Notodden Blues Festival arrangeres 2.-5. august. Blant årets artister finner vi Bonnie Raitt, Gov't Mule, Vintage Trouble, Amung Maarud & Lucky Lips, Sugaray Rayford Band, Knut Reiersrud Band og Ana Popovic.

- Med årets program fremstår Notodden Blues Festival med en sterk profil og egenart i det norske festivalmarkedet, sier Jostein Forsberg.

Om Notodden Blues Festival

Notodden Blues Festival ble arrangert første gang i 1988. Det var 13 lokale ildsjeler som tok sjansen og garanterte personlig i forhold til kassakreditten i banken. Heldigvis ble garantien stående ubenyttet, og i løpet av kort tid etablerte festivalen seg som en av Norges mest populære musikkfestialer. Av rene bluesfestivaler er det ingen andre verken i Norge eller Skandinavia som er større. I 2007 fikk Notodden Blues Festival knutepunktstatus og i 2010 ble de tildelt "Keeping The Blues Alive Award" for beste internasjonale bluesfestival. Prisen deles ut av den internasjonale organisasjonens Blues Foundation og regnes som bluesens svar på The Academy Awards.