Kjøp billetter nå

Festivalkunstner 2019: Lars Elling

Årets festivalkunstner: Lars Elling

"Vi kunne ikke vært mer stolte over å ha med oss Lars Elling som årets festivalkunstner", sier festivaljef Jostein Forsberg. Lars Elling er billedkunstner, tegner, illustratør, musiker og forfatter, utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen Han har hatt stor suksess både nasjonalt og internasjonalt med utstillinger rundt om i Europa og USA, og flere av arbeidene hans er kjøpt inn av Nasjonalgalleriet, Trondheim Kunstmuseum, Norsk Kulturråd og Europakommisjonen. Kunstnerstafett-pinnen fikk han overlevert av sin gode venn og Notodding, Tor Arne Moen. 

Lars Elling hadde originalt et helt annet uttrykk planlagt når han tenkte blå festivalkunst, men etter å ha tatt enn titt på tidligere kunstverk, skilte et uttrykk seg helt tydelig ut. Festivalen har aldri hatt en kvinne i kunstverket. "Da jeg ble klar over at Notodden Blues Festival aldri hadde hatt en farget kvinne på plakaten sin, mente jeg, og fortsatt mener, at det er hårreisende. Faktisk er det påfallende at det ikke har skjedd tidligere", sier kunstneren selv til Telen. Lars Elling begynte å gjøre research og tok for seg bluesens store damer - og Big Mama Thornton stod fram som en foregangskvinne og en som representerer bluesens sjel. "Det var hun som lanserte låta "Hound Dog", men det var Elvis som ble tillagt sangen", sier Lars Elling. Big Mama Thornton spilte den inn i 1953, mens Elvis ikke ga den ut før i 1956. Som kvinne, og ikke minst farget, ble hun vist stor urett i musikkbransjen på 50- og 60-tallet. I kunstverket kan du se hundebåndet i den ene hånden hennes og skjæra som representerer både den nådeløsheten og aggressiviteten som ble vist den fargede befolkningen på denne tiden, samt hennes fargede hud og Elvis sin lyse. Kunstverket har fått det passende navnet "Big Mama Thornton and the Magpie". "Det var absolutt på tide å få frem kvinnene i musikksjangeren vi jobber med, og vi har jo ingen gode svar på hvorfor det ikke er blitt gjort før. Kanskje har vi måtte vente på rett kunstner? Det er uansett et verk som representerer alt det bluesmusikken står for, både i valg av motiv, fargebruk og symbolikk. Det har vært en fornøyelse å bli kjent med Lars Elling og hans kunst, og vi håper så mange som mulig benytter seg av sjansen for å se mer av hans verk under festivalen", sier festivalkoordinator Mari Beate Sannes. 

Kunstverket kan sees på Galleri Grette fra og med lørdag 27. juli i en salgsutstilling i samarbeid med Tor Arne Moen og Martine Grette.